Macedonenii REFUZĂ să schimbe numele țării. Doar 36% dintre cetățeni s-au prezentat la referendum

Macedonenii REFUZĂ să schimbe numele țării. Doar 36% dintre cetățeni s-au prezentat la referendum
Publicat: 01/10/2018, 12:21

Doar 36% dintre macedoneni s-au prezentat la referendumul privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave, care ar putea pune capăt disputei cu Grecia, anunță autoritățile. Deși pentru a avea un rezultat valid, prezența ar trebui să fie de cel puțin 50%, premierul Zoran Zaev face presiuni asupra Parlamentului să valideze scrutinul, amenințând cu convocarea de alegeri anticipate. Argumentul său este că 90% dintre cei care au votat s-au propunșat pentru schimbarea numelui țării în republica Macedonia de Nord.

Macedoniei nu poate începe negocierile de aderare la UE și NATO, din cauza veto-ului Greciei, care cere ca țara să poarte alt nume. La sfărșitul lunii iunie, miniștrii europeni și-au exprimat sprijinul pentru Albania și Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

Mai multe formațiuni politice și grupuri naționaliste din Macedonia, în frunte cu președintele Gjorge Ivanov, ceruseră boicotarea referendumului de duminică, iar mesajul lor a avut un impact mai mare decât cel al susținătorilor schimbării. Argumentul lor a fost că schimbarea numelui ar fi o mare umilință, impusă în bătaie de joc de Grecia și liderii UE, ba chiar o „sinucidere istorică”, cum spunea președintele Ivanov. Deși a negat acuzațiile, Rusia a fost indicată de analiști și politicieni că ar fi sprijinit boicotarea referendumului, pentru a menține Macedonia în sfera sa de influență.

Atât liderii UE, cât și președintele american Donald trump, au încurajat schimbarea numelui țării, motivând că stingerea diferendului cu Grecia ar netezi drumul țării către Uniunea Europeană și NATO.

Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că va continua să susțină schimbarea numelui fostei republici iugoslave, în pofida prezenței scăzute la referendumul organizat duminică. Fără să se refere la prezența la vot, premierul a declarat duminică seara că referendumul reprezintă un „succes democratic”, menționând că se așteaptă ca toți cei care au votat să fie în favoarea acordului cu Grecia.

Zoran Zaev a afirmat că va continua să „conducă țara către aderarea la NATO și la Uniunea Europeană”.

Aderarea Macedoniei la UE și NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care se numește tot Macedonia. Oficialii greci au promis că vor renunța la orice obiecții, daca Macedonia își va schimba numele.

Conflictul dintre cele două țări datează din 1991, când Macedonia și-a declarat independența față de Federația Iugoslavă. De atunci, au fost făcute multe propuneri de stingere a tensiunilor, însă nici una nu a avut succes. Primele negocieri mai serioase cu partenerii eleni au început însă abia anul trecut, odată cu numirea ca premier a lui Zoran Zaev. Soluția găsită pare de o simplitate ce face o lume întreagă să se mire de ce nu a fost propusă până acum: adăugarea unui singur cuvânt în denumirea țării, care ar urma să se cheme MacedoniaDE NORD.

„Macedonenii s-au săturat de această dispută sterilă,” a declarat ministrul Informațiilor Damjan Mancevski, citat de BBC. „De aproape trei decenii, ne ține pe loc.”

„Toată lumea știe de ce trebuie să schimbăm numele țării,” explică premierul Zoran Zaev. „Nu pentru că este dorința noastră, ci pentru că viitorul nostru este în UE și NATO.” Însă mesajul a fost înțeles doar de tânăra generație, care reprezintă un sfert din populația țării și este cel mai marginalizat segment. Sistemul deficitar de educație, șomajul ridicat și lipsa de perspective îi afectează direct. Însă naționalismul și mentalitățile învechite ale restului populației au fost, deocamdată, învingătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Câți bani cere Florin Ristei pentru o oră de cântat: "Dacă auziți vreodată prețuri din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A existat cu adevărat Calul Troian?